NEDEN MUT ZEYTİNYAĞI ?

NEDEN MUT ZEYTİNYAĞI ?

 

 

Zeytinyağı zeytin ağacının meyvesinden üretilen yeşile yakın rengi olan sıvı yağdır. Renginin sarımtırak ya da yeşilimsi olması zeytin ağacının cinsinden kaynaklanan bir durumdur. Zeytinyağı, zeytin ağacının meyvesinden herhangi bir yan işlem olmadan direk olarak işlem görerek satışa sunulur. Zeytin ağacı, fidandan ve dikme olarak iki türe ayrılmaktadır. Fidan olarak dikilen zeytin ağacı kök olarak kazık kök denilen türden değildir. Dağda türeyen zeytin ağacı kazık köklüdür; yerinden kolay sökülemez. Zeytin ağacının gövdesi farklılık göstermektedir. Gövdesi, her bir dalın gelişimine göre şekillenmektedir. Zeytin ağacı koyu yeşil renkte dar, uzun ve hafif genişlikte iğne yapraklı olarak nitelendirilen bir ağaç türüdür. Yaprağında 100’e yakın madde bulunan zeytin ağacı yetiştiği bölgeye ve hasat zamanına göre farklılık gösterir. Mut İlçesi Akdeniz ve İç Anadolu arasında bir geçiş bölgesi olması dolayısıyla ; Akdeniz’in sıcağını  ve karasal iklimin soğuğunu bir arada barındırır.Sonuç olarak 12 ay boyunca esen poyraz ve nemsiz iklimin sayesinde zeytin ağaçları ilaçlanmaz. İlaçsız Zeytin Mut’ta yetişir.

Bölgenin İklim özellikleri sayesinde kimyasaln değerleri müthiş olan bir zeytinyağından bahsediyoruz. İlçe Tarım Müdürlüğümüzün yıllardır yapmış olduğu denetlemelerden alınan analiz verilerime göre ; Mut Zeytinyağı’nın Peroksit Sayısı, Asit Oranı ve K değerleri çok düzgündür. Mut İklimi’nin Mikroklima özelliği göstermesi dolayısıyla zeytinyağının kendine has bir aroması vardır. Yüksek Meyvemsilik değerine sahiptir.

Kendine has iklimi sayesinde ; Dünya’da yeşil zeytinin en dayanıklı olduğu yer Mut’tur. En güzel renge sahip Yeşil Zeytin’de Mut İlçesin’de yetişir. Siyah Zeytin içinde durum aynıdır. Uzun raf ömrü sayesinde de Ege’deki neredeyse bütün zeytin firmaları Sofralık Zeytin ihtiyaçlarını Mut yöresi’nden karşılarlar.Mut Zeytini diğer zeytinlere göre daha uzun süre dayanır, çünkü içerdiği polifenol oranı çok yüksek.

 

 

 

 

Etiketler: Mut Zeytinyağı
Kasım 30, 2020
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR